• SOM ESPECIALISTES EN ALIMENTACIÓ
  • 1

Alimentació ecològica

Escollir aliments ecològics és escollir viure en un món millor, és escollir ser millor.

Cada dia més ens trobem amb malalties derivades de la mala alimentació, dels aliments processats i dels additius químics. Alimentació ecològica és més que alimentació, és salut, es respecte per nosaltres i els nostres, per la terra i la gent que hi viu, alimentació ecològica és amor per tot el que representa la vida i és rebuig a tot el que es fa malament a la Mare Terra.

La civada sense gluten i els celíacs

La civada és un cereal molt nutritiu i beneficiós per a la nostra salut: conté vitamines del grup B, magnesi, zinc, proteïnes i és rica en beta-glucans, que ajuden a reduir el nivell de colesterol en sang i en conseqüència, redueixen el risc de patir malalties cardiovasculars.
 
Però pot una persona celíaca ingerir civada?
Durant anys ha existit certa polèmica sobre si la civada podia incloure's dins la llista d'aliments aptes per a celíacs.
 
"En alguns països com Canadà, Estats Units i Suècia, la civada ja és un aliment fix a la llista de l'alimentació sense gluten."
 
La celiaquia és una malaltia intestinal crònica que es presenta per la intolerància al gluten en persones genèticament predisposades. Aquesta patologia es manifesta amb una reacció inflamatòria en la mucosa de l'intestí prim, que dificulta l'absorció dels nutrients dels aliments.
 
La civada conté petites quantitats d'una prolamina anomenada avenina, que representa entre el 12% i 16% del total de les seves proteïnes. La avenina pot causar reaccions en un grup reduït de celíacs. Per aquesta raó és recomanable anar augmentant lentament la quantitat de civada lliure de gluten a consumir.
 
Així doncs, la civada pot incloure, de forma moderada, en una dieta lliure de gluten per la majoria de persones amb celiaquia. De fet, així ho manifesta el reglament CE 41/2009, que diu que "la majoria de les persones, si bé no totes, que pateixen intolerància al gluten poden incloure la civada en la seva dieta alimentària sense efectes nocius per a la salut" sempre que la civada no s'hagi contaminat amb el blat, el sègol, l'ordi o altres cereals.
 
¡Flocs de civada lliures de gluten!
 
Com ja hem comentat, la civada pura no conté gluten, per la qual cosa es considera apta per al consum de celíacs. No obstant això, la civada convencional que es comercialitza, es sol contaminar durant el cultiu o processat pel contacte amb altres cereals que contenen majors quantitats de gluten (com el blat, l'ordi, el sègol, etc).
 
Per evitar el problema de la contaminació, hi ha fabricants amb unes pautes molt estrictes durant tot el procés. Per exemple, la civada sense gluten de Sol Natural procedeix de cultius del Nord d'Alemanya, rep un control d'alta seguretat seguint pautes molt específiques.
 
Des del seu departament a Alemanya, analitzen cada lot i fan controls exhaustius durant el cultiu, la collita, el processament, el rentat, l'empaquetat i el transport, amb l'objectiu de poder garantir que els seus flocs de civada tenen un contingut de gluten per sota del valor de 20 ppm (parts per milió, quantitat que exigeix ​​la certificació "sense gluten" europea perquè un producte sigui apte per a celíacs).
 
Important! Tot i que la majoria de celíacs no mostra intolerància a la civada sense gluten, des d'Ananda Bio recomenem començar amb petites quantitats de flocs de civada sense gluten per comprovar que el consumidor tolera seus baixos nivells (20 ppm en comparació amb els 8.000 ppm que sol contenir la civada convencional).