• SOM ESPECIALISTES EN SUPLEMENTACIÓ
  • 1

Dietètica i suplementació

A ANANDA BIO HEM INTENTAT ESCOLLIR ELS MILLORS PRODUCTES PER A LA SUPLEMENTACIÓ.

Personal tècnic especialitzat en la salut us atendrà al vostre centre de salut Ananda Bio. Aquest personal viu amb intensitat el sector de la medicina natural, aquesta passió serà latent en qualsevol tractament que us oferim.

Com amb tot, hi ha laboratoris que prefereixen les coses ben fetes i, d’altres a on això, potser, no és tant important.

Volem fer-te arribar els productes més efectius, on els seus laboratoris han fet un treball d’investigació i contrast tant elevats que ens asseguren la vostra satisfacció. Tenim contacte directe amb aquests laboratoris i amb el seu personal tècnic, metges, biòlegs, químics, naturòpates... tots al vostre servei per qualsevol dubte que podeu tenir.

No tinguis problema en demanar qualsevol cosa que et preocupi, l’experiència del nostre personal t’ajudarà en tot allò relacionat amb la salut dels teus i teva.

Trastorns del sistema nerviós: Ansietat, angoixa i principi de depressió

Què són i com els fem front? Sembla que està de moda tenir algun trastorns del sistema nerviós i ja se'ls coneix com les malalties del segle XXI. Anem a conèixer una mica d’ells i explicar com tractar-los des de la medicina natural.

L'ansietat és una patologia psicològica que cursa amb una raó fisiològica molt concreta. L'angoixa i el principi de depressió es relacionen estretament amb aquest procés fisiològic, força clar d'entendre i fàcil de corregir segons els cànons de la medicina natural.

Èpoques d'estrès elevat per mil motius diferents com pugui ser un cap poc tolerant, un company que ens fa la vida impossible, problemes de parella, excés de treball generalitzat, els nens, la casa, etc ... Requereixen d'un esforç per l'organisme per poder fer front a aquestes situacions. Veiem com som capaços de fer front a aquestes situacions, però vam sortir mal parats. Al cap de X temps vam començar a patir d'ansietat, taquicàrdies, suor fred de mans, sensació de falta d'aire ... Quan deixem que aquesta situació s'allargui en el temps la cosa empitjora i comencem a tenir trastorns en el somni: ens despertem a mitja nit i resulta molt difícil tornar a agafar el son.

El cansament, la manca de descans, la manca de son, la situació estressant per la qual estem passant, tot junt fa una suma un tant explosiva i, quan vam decidir posar cartes en l'assumpte i l'hi vam explicar al nostre metge ens trobem que la solució passa per prendre certs medicaments gens recomanables: benzodiazepines, inhibidors de la recaptació de la serotonina, relaxants musculars ... Bé, el que hagi hagut de prendre aquests fàrmacs ja sap el que produeixen en el nostre organisme. Us animo a que llegiu el prospecte abans de prendre cap d'aquests fàrmacs, el que posa en ells no està escrit perquè sí, té un motiu.

En aquestes èpoques d'estrès, que poden derivar d'infinitat de situacions que no hem sabut gestionar correctament, les nostres glàndules suprarenals, situades sobre dels ronyons i amb una forma semblant a la d'una mongeta, alliberen una hormona que ens ajuda a enfrontar situacions en que se'ns requereix un esforç més gran, tant a nivell mental, com físic o emocional. Aquesta hormona, anomenada cortisol, s'allibera en grans quantitats en sang i t'ajuda a adaptar-te a la situació, donant-te més capacitat per fer-hi front. El problema és que els nivells de cortisol en sang no haurien de romandre elevats massa temps.

El cortisol no és dolent, per a res. Cada matí tenim un pic de cortisol en sang que ens ajuda a aixecar-nos i posar-nos en marxa. Aquest pic ha d'anar descendint i baixant igual que la nostra activitat durant el dia fins arribar al vespre, en què els nivells són molt baixos i això ens permet descansar.

En les persones amb ansietat, angoixa o principi de depressió això no passa. Mantenen uns nivells elevats de cortisol en sang i limita la seva capacitat de descans.

El nivell alt de cortisol en sang requereix un consum molt elevat de certs nutrients, la majoria d'ells hidrosolubles, el que vol dir que es tracta de nutrients que el cos fa servir i el sobrant el rebutja amb l'orina, així que podeu imaginar que anirem una mica mancats d'aquest tipus de nutrients. Sobretot, ens referim a les vitamines del grup B i a certs minerals com el magnesi. Aquest elevat consum d'aquests nutrients ens porta ràpidament a una manca limitant la producció i transformació metabòlica d'altres nutrients específics per a l'estat d'ànim. Ens referim, efectivament, a la serotonina.

La serotonina és una hormona neuroconectora a la qual solem anomenar "l'hormona de la felicitat". Quan tenim alts nivells de serotonina biodisponible estem molt contents, som molt positius, etc ... El nivell baix de biodisponibilitat d'aquesta hormona ens implicaran sempre ansietat, angoixa i principi de depressió.

El percentatge més alt de serotonina es troba a l'intestí, així es lliga allò que amb ansietat patim descomposició en molts casos o portem les mans al ventre per indicar malestar emocional.

La serotonina és una precursora de la melatonina, una altra hormona que fabrica el nostre organisme en l'estafa, sota l'estèrnum, i que regula el nostre cicle del son. De seguida entenem la relació entre l'ansietat i els trastorns del son.

Els baixos nivells de serotonina ens provoquen l'ansietat i l'angoixa i fins i tot el principi de depressió i comporta a un descens en els nivells de melatonina que acaben per desregular el cicle del son.

Bé, sabent tot això toca posar fi a aquesta època de sofriment. La idea serà sempre reposar els nivells de serotonina al seu estat normal. Això ho fem amb precursors de serotonina, a saber: el triptòfan.

El triptòfan és un aminoàcid essencial, això vol dir que el nostre organisme no ho sintetitza i que per tant hem de obtenir-lo de la dieta. El nivell de triptòfan en la dieta sol ser bastant correcte, així que no ens ha de preocupar. El que hem d'entendre és que en èpoques en què se'ns reclama més, aquestes èpoques d'estrès, hem de primar la nutrició i clar, força tenim amb suportar la situació estressant com per haver de gastar més temps a la cuina, és l'hora dels suplements.

El triptòfan es transformarà en 5-HTP (5-hidroxitriptófano), aquest al seu torn en serotonina i aquesta en melatonina. Proveir a l'organisme d'una font extra de triptòfan ens ajudarà a pujar els nivells de serotonina ràpidament i això farà que desapareguin aquests desagradables símptomes dels que parlàvem al principi, suor de mans, sensació de falta d'aire, suor fred, sensació de mort immediata, (això últim només quan un atac d'ansietat ha derivat en un atac de pànic, que es produirà tard o d'hora si no posem solució a l'ansietat que patim). Lentament l'organisme començarà a produir melatonina i descansarem millor, sense despertar-nos i donant-li el marge necessari al cos perquè es regeneri i es recuperi durant la nit. D'aquesta manera revertim la situació.

Cal tenir en compte que perquè el triptòfan es transformi requereix d'uns cofactors, d'uns nutrients molt específics i que si falten en l'organisme van a limitar el procés de recuperació. Aquests nutrients són, com ja havíem dit abans, vitamines del complex B i magnesi.

També hem de tenir en compte que el triptòfan pot no transformar-se en 5-HTP i sí en altres coses com tiamina, alanina o en un simple metabòlit, en un rebuig.

La recomanació en aquests casos serà suplementar directament amb 5-HTP, un complex de vitamines del grup B i un citrat de magnesi.

Tenim un precursor de la serotonina i això és fantàstic. Ara fabriquem més quantitat i segur que els nivells pugen prou com per restablir el nostre dia a dia amb normalitat. Cal dir que de vegades el problema no deriva de la mala producció de serotonina, sinó del seu consum per part del nostre organisme. És per això que existeixen els inhibidors de la recaptació de la serotonina.

Anem a explicar-vos amb una miqueta més de detall en què consisteix això.

Bé, no és difícil d'entendre. Tenim uns receptors neuronals per a la serotonina anomenats IMAO. Aquests es dediquen a agafar la serotonina necessària per a altres funcions. Imaginem una porta a l'interior de la neurona que recull serotonina i que aquesta porta està perpètuament oberta. Tota la serotonina es precipita a entrar i no ens queda prou com per fer front als requeriments per al nostre estat emocional.

És en aquesta situació en què donem inhibidors de la recaptació de la serotonina. Aquests el que fan és tancar aquesta porta, deixant més serotonina biodisponible, a punt per fer-nos feliços i alliberar-nos de l'ansietat, l'angoixa i la depressió.

Doncs això també ho tractem amb molt d'èxit des de la medicina natural. Com? Molt senzill, tenim una meravellosa planta anomenada herba de Sant Joan que fa aquesta precisa funció. També coneguda com hipèric, amb un principi actiu anomenat hipericina, fa la funció de tancar la porta de les neurones recol·lectores de serotonina.

Així tenim 5-HTP com a precursor de serotonina i hipèric com a inhibidor de la recaptació de serotonina. D'una banda, fabriquem més i per l'altre la mantenim biodisponible per a la nostra curació. Assumpte resolt.

Precaucions: triptòfan5-HTP i hipèric no són compatibles amb fàrmacs tipus ansiolítics, relaxants musculars, inhibidors selectius de la recaptació de la serotonina, etc ... Consulta amb el teu metge o terapeuta abans de prendre cap suplement.

En una altre article parlarem de com fer front a l'estrès sense arribar a patir d'ansietat, angoixa o depressió. 'Parlarem de com fer-nos súper-homes i súper-dones!

Si vols profunditzar més en aquest tema, pots veure aquest vídeo de la xerrada que vaig fer al 1er Congrès de Naturopatia de Catalunya, on precissament vaig parlar sobre com tractar problemes del sistema nerviós amb nutrició ortomolecular. Dessitjo que t'agradi!Salut!

 

Pau Elias

Naturòpata i nutricionista

Col·legiat Nº 3248 ONC Fenaco