• BENESTAR PER DINS I PER FORA
  • 1

A ANANDA BIO T'ENSENYEM PAS A PAS COM MANTENIR L'EQUILIBRI I SALUT DEL TEU COS

Mar endins: Com aprofitar l’energia introspectiva de l’hivern

Prenent en compte que la Medicina Tradicional Xinesa és un llegat mil·lenari que veu a l’ésser humà com un ens integral que forma part de la naturalesa, podem dir que cada estació influeix de diferents maneres en la nostra salut. Tant és així que els 5 òrgans principals: ronyó, fetge, cor, melsa i pulmó estan identificats amb una estació, un element, un sentiment, un so, un gust, un color. 

La relació del nostre cos amb l’hivern segons la MTC

En el cas de l’hivern, tenim que el seu òrgan corresponent és el ronyó i que el seu element és l’aigua. La por és el sentiment característic i a més està representat pel color negre. El seu gust és salat i el seu so és el gemec.

Al ronyó se li considera font de vida perquè emmagatzema l’essència jing en el seu interior. El jing és la part més materialitzada del qi, ja que conté la nostra herència genètica, cridada també cel anterior. No és estrany llavors, que estigui relacionat amb la gestació. Del jing depèn el nostre desenvolupament i creixement; a més està considerat com a part de la teoria dels tres tresors al costat del qi i la sang.

El Yin de ronyò està relacionat amb la humitat, secrecions internes i substàncies com el líquid cefaloraquidi, medul.la òssia, semen, orina, etc. El Yang de ronyò té un nom especial: Mingmen o foc de la vida.

La Força de voluntat (Zhi)

La Força de voluntat resideix en els ronyons, i el seu vocable Zhi es pot entendre com a memòria / voluntat. De fet, el Zhi s’entén com la capacitat de dur a terme una idea o diferents situacions. L’entusiasme, la determinació amb que es realitzen els projectes, etc. Per contra, quan els ronyons són febles, la persona tendeix a desanimar-se fàcilment, a desviar-se dels seus propòsits i en casos més greus, pot acabar en depressió crònica.

En l’aspecte de memòria, el Zhi ens ajuda a guardar informació sobre el passat. La voluntat té estreta relació amb la ment, ja que si aquesta és clara, apareixeran idees, llavors el Zhi col·laborarà per dur-les a terme.

Trets de la personalitat de ronyò que podem aprofitar en aquesta época

Analítics, intel·ligents, clarividents, reflexius, solitaris, íntegres, supervivents.

• El Yin de ronyò ens ajuda a entendre a aprendre del nostre passat. El Yang de ronyò ens connecta amb la nostra visió de futur; y el Qi de ronyò ens ancora en l’aquí i ara.

• El Yang de ronyò ens dóna l’impuls i l’energia per dur a terme les nostres activitats.

• La seva relació tan profunda amb l’aigua ens indica neteja i purificació. Ens atorga la capacitat de perdonar.

• Si està en equilibri, ens fa racionals i realistes en la mesura justa.

• L’estació de l’aigua ens dóna la facultat de concentrar i conservar.

Alimentació i hàbits saludables durant l’hivern

ALIMENTACIÓ

• És la millor època per nodrir el jing. Una bona opció és la cocció lenta i perllongada de brous d’ossos o llegums.

• Evitar aliments crus i freds, especialment per sopar. Molt millor si escalfem abans de menjar.

• Consumir especialment fruites i verdures de temporada, ja que aquestes ens aporten els nutrients necessaris per cada época.

HÀBITS

• Iniciar-nos en la meditació.

• Fer alguna activitat com tai chi, qi gong o ioga.

• Aprofitar aquesta energia per a l’estudi o per elaborar un projecte.

• Reflexionar sobre el que no ens fa falta i intentar desprendre’ns.

 

Per Michelle Barragán C. Terapeuta en Medicina Tradicional Xinesa a Ananda Bio.