Sembla que està de moda tenir problemes digestius. Al nostre centre trobem diàriament casos en què intervé el sistema digestiu i, sí, cada vegada són més.
Gluten és una paraula que deriva del llatí i que significa “cua”, perquè ajuda a aglutinar les farines per fer subproductes com el pa, les masses de pizza, la pasta i altres. La funció del gluten en el procés de fermentació de qualsevol aliment a base de farines és precisament ajudar que s'infli, si més no en el nostre organisme. Val a dir que el que és esponjós dels pans que mengem no es donaria si no continguessin gluten, per això la majoria de persones solen coincidir que als productes sense gluten “els falta alguna cosa”.
El gluten és una molècula composta per dues proteïnes, els que pateixen la malaltia celíaca ho saben bé: les glutenines i les gliadines. Es pot ser al·lèrgic a una, a una altra oa totes dues. També es pot ser especialment sensible a qualsevol de les dues. El que vull dir és que no cal ser al·lèrgic per crear una reacció de sensibilitat a aquestes proteïnes i, per tant, iniciar un procés d'inflamació.
Estem molt acostumats a sentir als pacients dir-nos que s'han fet la prova genètica d'al·lèrgia al gluten i que els ha sortit negativa. I si bé és cert que poden no ser al·lèrgics al gluten ia les seves proteïnes, ens trobem que tots milloren quan l'eliminem de la dieta. Si no són al·lèrgics, per què passa això? Per què milloren tots els símptomes si el problema no és el gluten? La resposta és senzilla: senyores i senyors, el problema SÍ és el gluten.
No ens cansem de dir i explicar als nostres pacients, clients i amics que al·lèrgia i intolerància són coses diferents. I que a l'examen mèdic se sol mirar l'al·lèrgia, però no es té en compte la intolerància, perquè sí, d'una manera o altra, el gluten no es tolera bé. I pot ser que no tinguem gaire símptoma intestinal, sens dubte. El que passa és que el gluten pot influir en els processos inflamatoris de l'organisme sense haver de fer malbé l'intestí prim, que és on es donen normalment les hiperreaccions amb els aliments. Recordem que les intoleràncies alimentàries solen ser respostes exagerades del nostre sistema immunitari, que per tal de cuidar-nos ens acaba fent mal. També és comú trobar pacients amb deficiència en l'alliberament d'enzims digestius que els ajudin a pair els compostos, però són els menys i, en tot cas, tampoc tampoc toleren bé el gluten.
La Naturopatia Ortomolecular tracta amb força èxit aquest tipus d'intoleràncies i, si bé el primer pas és eliminar l'al·lergen de la dieta, la reparació de la mucosa intestinal i la cicatrització de la paret intestinal són les nostres principals cartes a tractar. Tot i així, no oblidem que el gluten pot produir inflamacions en altres zones del nostre organisme, fins i tot a nivell cerebral. D'aquesta manera recolzem també els processos de neteja i detoxificació de l'organisme.
A Ananda Bio ens hem especialitzat en tractar alteracions digestives, tant a nivell intestinal com estomacal o hepàtic. Et volem convidar a visitar-nos i explicar el teu problema, ens encantarà poder donar-te el nostre punt de vista i explicar-te totes les possibles solucions disponibles. La teva salut i la teva vida es veuran gratament beneficiades si prens aquesta decisió. Salut!
Pau Elias Mondelo
Naturòpata i Coach en Nutrició Ortomolecular
Col·legiat Nº 3248 ONC Fenaco
Rep les nostres novetats