Hem confeccionat una guia per ajudar-te a preparar un Setembre de luxe per a tota la família. La tornada a l'escola no és només una cosa de nens. Els pares potser són els més estressats a causa de tota la feina que se'ls gira: compra de llibres, material escolar, recuperar els horaris perduts durant l'estiu, l'alimentació… en definitiva, tornar a la rutina després d'un estiu de vacances, de festes majors i horaris intempestius. Per això volem oferir-vos aquesta guia definitiva per preparar Setembre, per a nens i adults.
Setembre és un mes increïble, en què sortim d'estiu i entrem a la tardor, on els nens tornen a l'escola, on deixem les vacances, la platja i la muntanya enrere per enfocar el nou any perquè, no ens enganyem, l'any comença al setembre i tothom ho sap. Per a tots aquests canvis el nostre organisme necessita un petit període d'adaptació, que ja sol fer cada cop que hi ha algun canvi a les nostres vides, i és el nostre dret ajudar a fer que aquest procés d'adaptació sigui el més lleu i suportable, si el que volem és viure més temps i amb millor salut, és clar.
Segurament t'estaràs fent aquesta pregunta i aquesta no seria una Guia si no ho expliquéssim tot. I explicar-ho tot fa que hàgim de parlar dels més petits i dels adults, és clar, ja que tothom es veu afectat pels canvis al llarg de l'any. Però no és només una guia per a nens i nenes i pares/mares, allò explicat en aquesta guia serveix per a tothom. Tinguin família o no. Si no teniu fills també és per a tu, la secció adults està enfocada a una persona adulta amb responsabilitats del tipus que sigui. És cert que et posaré exemples amb nens, amb família, amb l'estrès que això suposa, però serveix en tots els casos, ja ho veuràs. Continua llegint.
Havies sentit a parlar de l'estrès post-vacacional? Sí, sí, això que passa quan s'han acabat les vacances i t'has d'adaptar al frenètic ritme de la feina de nou.
En aquesta guia anem a preparar els més petits perquè els canvis que s'acosten no siguin durs impactes de canvis sense remei i ho farem per setmanes. Durant la primera setmana desintoxicarem l'organisme dels excessos d'estiu; a la segona setmana prepararem els seus cervells per acceptar tota la nova informació de les matèries del nou curs; durant la tercera setmana potenciarem l'adaptabilitat i la resposta a l'estrès i, finalment, durant la quarta setmana començarem a treballar amb els seus sistemes immunitaris, s'acosta el tardor, el fred i les malalties, refredats, grips, refredats i, és clar, el temut COVID-19.
Depuraràs perquè t'has passat durant el estiu, perdràs aquest parell de quilitos que has guanyat amb el sol fet de depurar el teu organisme. Treballaràs la funció cognitiva i l'estrès alhora, i això és perquè tu ets qui donarà més de si durant aquest dur Setembre i no volem que paguis les conseqüències d'haver fet les coses malament, ni històries amb l'estrès, ni amb el sucre, ni volem que caiguis a la tardor perquè no et vas cuidar al setembre. I, finalment, començarem a treballar el vostre sistema immunitari per preparar l'arribada del fred.
En aquesta primera setmana de setembre ens centrarem a netejar i desintoxicar. Es tracta d'una fase determinant en aquesta època pels beneficis que aporta ja no només al setembre sinó a llarg termini. Són tants els beneficis que no els puc llistar tots, però sí els més importants perquè ho tinguis en compte:
Nens:Aquesta secció de la primera setmana de setembre us la dedicarem als petits, a què és el que han de fer, que no té cap secret i està totalment justificat. I es tracta de fer una mica de depuració de lorganisme. Les plantes depuratives tenen funcions depuratives de certs òrgans, cosa que vol dir que alliberen de toxines els teixits, especialment fetge i ronyó. Aquestes plantes ajuden a descongestionar i desinflamar aquests òrgans que fan de filtres naturals per a l'organisme i ajuden a eliminar les toxines que han quedat enganxades als teixits mentre els hem deixat fer excessos durant l'estiu. A més, les plantes amargues que ajuden a desintoxicar l'organisme també actuen de reflex en el sistema digestiu millorant les digestions, gasos i flatulències, acidesa i cremor o inflor abdominal.
Diferenciem tant producte com dosi depenent de l'edat dels nens. Si són molt petits, rotllo menys de tres anys, no els donarem res. No hi ha necessitat i els seus cossets són capaços de gestionar (i deuen) les toxines que van entrant per poder madurar els seus organismes. A partir dels tres anys, que encara no són capaços d'empassar càpsules o comprimits, us donarem una fórmula líquida, en dosis molt baixes, un cop al dia. Els ajudarem a eliminar toxines acumulades alhora que els ajudem a madurar el sistema digestiu, que és el que més energia gasta als nostres cossos.
A partir dels sis anys, que ja són capaços d'empassar càpsules i comprimits, els donarem una dosi baixa, amb un bon got d'aigua i ens hauríem d'assegurar que beuen almenys 1 litre daigua al dia, mentre estiguin prenent el depuratiu. Recorda que un depuratiu no volatilitza les toxines. Les arrenca dels teixits i les porta a la sang. Som nosaltres els qui, amb l'aigua que bevem, provoquem la diüresi i eliminem tot això amb l'orina. Però perquè això es doni, hem de beure prou aigua. Amb un litre per a ells n'hi haurà prou. (Recordeu 5 gots d'aigua = 1 litre).
Als adolescents els donarem una dosi d'adult. Els seus organismes ja estan preparats per afrontar principis actius més potents i, de fet, és millor que sigui així. És precisament en aquesta edat que els seus organismes tenen una capacitat d'adaptabilitat altíssima.
Adults:Als adults us anirem amb tot, heu de fer una bona depuració pel sol fet que porteu molt més temps acumulant toxines que els més petits. En el vostre cas, un depuratiu líquid o en càpsula/comprimit, amb plantes detoxificants i antioxidants durant un mes i seguint la fórmula de l'aigua (veure més amunt) serà l'ideal. I això, recordeu, ho haureu de fer cada tardor i cada primavera, no oblideu netejar els vostres filtres i els dels vostres.
>> Depuratiu Antàrtic més barat del mercat <<
Per als nens l'adaptació és molt més senzilla a causa de l'hormona de creixement que hi està totalment activa. Tot i així, els falta madurar i nosaltres els ajudarem a fer que el trànsit entre l'estiu i la tornada a l'escola. I no només per horaris o noves trobades amb els companys. Comencen a estudiar i els seus cervells s'han de posar en mode aprenentatge, i això també requereix adaptació.
Nens: A aquests petits, de nou, de sis anys cap avall no els donarem res. No tenen estrès tret que els ho estiguem provocant amb l'alimentació: massa sucres, farines refinades, lactosa en excés, aliments desnaturalitzats o amb potenciadors de sabor o altres additius sintètics i químics o poli medicant-los quan no és necessari. Si no és així, ells són molt feliços i l'únic que necessiten a més de la bona alimentació és que els abracis molt.
Als més grans de sis anysi depenent d'algunes variables que estaria bé identificar, podem ajudar-los amb algunes plantes. Tant si empassen càpsules com si no ho fan, hi ha maneres que els arribin els nutrients que necessiten i els principis actius que ajudaran a millorar el seu rendiment i adaptabilitat durant les properes setmanes. Hem de tenir en compte que comencem una setmana abans per tenir resultats durant el procés. A ells els podem ajudar amb plantes com la maca, l'ashwagandha, el ginseng (el bo, que és adaptagen i no posa nerviós), la rhodiola, l'astrágalo… pot ser en pols per esmorzar, en càpsula o comprimit o fins i tot en infusió. Encara que jo sóc partidari de normalitzar la ingesta de càpsules per si en algun moment tenim necessitat real que les hagin de prendre, que no es trobin amb cap problema. A més, la càpsula és d'origen vegetal (una cel·lulosa que aguanta fins a desfer-se a l'intestí) i pot contenir una quantitat més gran de principis actius.
Una altra de les coses a tenir en compte és que no és el mateix fer tercer de primària que primer de batxillerat. Així que la dosi també haurà de variar dels uns als altres. Tampoc és el mateix un nen que potencia la sociabilitat i els jocs per sobre del que és estrictament acadèmic (anem que juga més que para atenció) que un altre que es pren molt seriosament les notes i que rep una autocomplaença quan té bones notes.
No em cansaré de dir que cada cas és un món i que l'habilitat d'un terapeuta rau precisament a saber distingir les necessitats de cada individu, independentment de tot: edat, sexe, condició de qualsevol tipus, religió , creences, etc. Així que serà important que parlis amb el teu terapeuta de confiança per determinar quin producte i quina dosi és la més adequada per al teu fill.
Estàs parlant d'estrès? De debò? Què tens per a miii??
Vaig, vaig... No m'oblido de tu, que ets qui més en pateix. Per als adults, i especialment a partir dels trenta-cinc anys, (que és quan l'hormona del creixement et diu bye-bye), les plantes adaptògenes són meravelloses i ens fan superhomes o superdones. Són plantes meravelloses que t'ajudaran a gestionar l'excés de cortisol que alliberaràs durant aquestes setmanes d'estrès. Com ja he dit moltes vegades, el cortisol ens ajuda a fer front a situacions excepcionals en què el nostre organisme requereix una ràpida adaptació.
En tot cas, en adults, el estrès és la malaltia silenciosa i el precursor de moltes malalties, així que hem de valorar seriosament tenir-lo controlat durant tot l'any, durant tota la vida. La tornada a l'escola és un moment en què l'estrès de qui s'ocupa de tot s'eleva per si sol, no només pel procés d'adaptació de l'estiu a la tardor i la tornada a l'escola, sinó per tota la feina extra que s'afegeix al que de per si mateix ja tenim: la casa, la cuina, la feina, la família, etc. Ja saps de què parlo.
Els productes adaptògens són especialment útils i permeten tenir nivells elevats de cortisol, és a dir, ens permet fer front a aquestes circumstàncies extres, sense patir les conseqüències pernicioses que provocaria. Són plantes que ens transformen en superdones i superhomes! Així que és bé dependre una mica de les seves bondats, especialment en certs moments de l'any, com és la tornada a l'escola. El tractament en un adult s'allarga de dos mesos a dos mesos i mig. No deixis de consultar el teu terapeuta.
>> Consulta personalitzada de Naturopatia <<
La activitat cognitiva està cent per cent relacionada amb la tornada a l'escola. En realitat, quina activitat no està cent per cent relacionada amb les funcions cerebrals? Ja siguin nervioses, motores, de retenció o concentració, d'agudesa, d'evacuació… tot està relacionat amb el nostre centre cerebral, d'on surten totes les ordres al nostre organisme, del tipus que siguin. < /p>
Què et semblaria tenir una capacitat més elevada? Creus que no tens memòria, que no recordes les coses o que el teu cervell no funciona com el dels altres? En realitat, això no és cert. Només passa una cosa, no li estàs donant el combustible adequat. Com tot el nostre organisme, cada òrgan requereix uns nutrients molt específics. Per exemple, un esportista requerirà de carbohidrats per poder fabricar adequadament energia per fer esport o aminoàcids per a la recuperació muscular, cert?
Nens: Els nens són els que més van agrair aquesta millora. No només per les notes que puguin treure i la satisfacció immediata que puguin sentir. El més important a l'edat dels petits és que se sentin segurs, que entenguin les coses i sobretot, sobretot, que no es frustrin o sentin que no entenen les coses. Això els pot fer perdre seguretat en si mateix i els pot fer agafar un rol que no és el més adequat. En el meu cas, als meus fills, durant tota la tardor i l'hivern, els suplementem amb un multinutrient i amb àcids grassos poliinsaturats, com a mínim. Els potenciem, quan cal, les seves capacitats, com ara plantes adaptògenes en èpoques d'exàmens o fosfolípids en començar cada trimestre.
Realment podem potenciar aquestes qualitats en ells, l'únic que et fa falta és saber com i per això estem els naturòpates. I per això hi ha aquesta guia.
De nou, i tret que hi hagi una necessitat especial, com en casos de TDAH o algun altre tipus de limitació, no donarem res abans dels sis anys, ja que en aquesta edat estan superactius i funcionen per sí sols. A partir dels sis anys podem començar a valorar fer-los un cable. Cada principi de trimestre els podem donar fosfolípids en sobre o en càpsula, a més d'acostumar-los a fer servir omega 3, (la dieta sol ser molt deficient en aquest nutrient i és essencial i extremadament necessari per al creixement dels petits). En èpoques d'exàmens els podem ajudar amb plantes adaptògenes (veure 2a setmana de setembre). Després hi ha els nens i nenes que fan activitats extraescolars, com jazz, futbol, taekwondo o vòlei o el que sigui. Aquests nens gasten més energia encara que els que no fan activitats. A ells se'ls pot ajudar amb un multinutrient, ja que tenen un desgast de nutrients més gran. En fi, que poden fer moltes coses per millorar el rendiment intel·lectual, però és important saber quan fer-ho. No dubteu a preguntar-nos.
Adults: Els adults potser tenen una necessitat més àmplia de potenciar la seva activitat cognitiva ja que la degeneració i mort cel·lular, sumat a la no reparació que pressuposa anar envellint fa que en tinguem més necessitat de tractar el que sigui. Antioxidants, multinutrients, recuperadors a base d'aminoàcids, àcids grassos, etc. Bé, tot és poc i la suplementació potencia qualsevol tipus de dieta, millor o pitjor. En tot cas i pel que fa a nosaltres, fer una càrrega de fosfolípids i de nutrients específics per al cervell sempre és bona idea, més encara en adults. La millora ve donada per major retenció, concentració, agudesa, memòria i velocitat mental.
Els beneficis no es limiten només a allò que podrem notar a nivell cognitiu. La protecció de les cèl·lules cerebrals i de les neurones ens ajudaran a protegir de certes malalties degeneratives com deia més amunt: Alzheimer, Parkinson, demència o degeneració cognitiva.
>> El Multinutrient més complet del mercat <<
Ja estem tocant al mes d'octubre. Ja estem a la tardor i el camí cap al fred hivern s'obre pas indefectiblement com cada any. La tardor té les seves coses meravelloses i és ideal gaudir-ne en tota la plenitud. Però també és època de refredats, al·lèrgies estacionals, refredats i altres patologies relacionades amb el fred i la baixada de defenses. I com que això ja ho sabem de cada any (empirisme-observació-sentit comú), dedicarem una part de setembre a preparar i estimular el nostre sistema immunitari perquè quan apareguin els virus no ens agafin en pilotes.
< p>Nens:En aquest cas sí que podem treballar amb nens per sota dels 6 anys. Fins i tot podem treballar amb nens menors de 3 anys. De fet, és molt bona idea treballar amb els més petits. Recordo quan portava els meus fills a la guarderia (ja fa molt d'això T_T) i com al setembre estimulava el sistema immunitari immadur. Quan arribava l'octubre tots els nens amb mocs i malalts i els meus… també, és clar, és clar. Això és perquè en els nens petits el sistema immunitari està molt immadur i no tenen anticossos de gairebé res. Cal que es posin malalts, cal que tinguin febre, cal que es posin de tot a la boca. I això és així perquè fins als set anys el sistema immune d'un nen no està madur i ha d'anar caient i emmalaltint per reforçar-lo i madurar-lo
No es perdin en el nostre següent article respondrem la pregunta següent: Com preparar l'hivern a la tardor?
Ja saps, no et quedis amb aquesta info només per a tu, saps com es passa de malament i el bé que pots fer a altres persones. Comparteix-ho, mai saps a qui pots estar ajudant.
Una abraçada!
Pau Elias Mondelo
Naturòpata i Coach en Nutrició Ortomolecular
Col·legiat Nº 3248 ONC Fenaco
Rep les nostres novetats