Els minerals són unes substàncies inorgàniques que són totalment necessàries per a la salut, des de metabolismes complicats fins a processos de regulació i manteniment. Si bé és cert que juguen un paper important en l'estructura del nostre organisme, (ossos, pell, gots sanguinis…), també són necessaris com a cofactors, en estructures de certs enzims i altres funcions súper importants.
Els minerals es divideixen en dos grups: els macrominerals i els microminerals o oligoelements.
Els macrominerals són aquells minerals que l'organisme requereix en quantitats diàries superiors a 100mg i són el calci, el fòsfor, el potassi, el sofre, el clor, el sodi i el magnesi. Presents a l'organisme en quantitats majors de 5 grams.
Els microminerals o oligoelements són aquells minerals que l'organisme requereix en quantitats diàries menors de 100mg, (hi ha alguns dels quals només es requereixen alguns micrograms (mcg)), i són el ferro, el zinc, el seleni, el manganès, el coure, el iode, el molibdè, el cobalt, el crom i el fluor. Presents a l'organisme en quantitats menors a 5 grams.
Hem de recordar que els minerals són nutrients hidrosolubles i essencials. Això vol dir que si arribem a tenir un excés els excretarem i que no els sintetitzem, així que caldrà ingerir-los amb la dieta.
Els minerals són substàncies que suporten la seva estructura molecular davant de diversos canvis, no com les vitamines, que pateixen molt amb canvis de temperatura. Tot i així, cal valorar la biodisponibilitat de cada mineral, ja que la seva estructura pot determinar de manera molt complexa la seva biodisponibilitat i mirarem amb més calma, ja que és molt important.
Recordem el vídeo sobre el magnesi, les diferents formes químiques i estructures i les seves funcions tan diferents sobre l'organisme per fer-nos una idea del que suposa tenir en compte la biodisponibilitat.
També volem explicar-vos les funcions principals de cada mineral, perquè ens fem una idea dels símptomes que es poden presentar després de patir els efectes de la seva deficiència o excés. Abans us vam dir que els minerals són hidrosolubles i que els excessos els excretem, però si la ingesta és contínua, ens podem trobar en la situació que no donem marge a l'organisme per eliminar-lo i presentar símptomes d'excés a l'organisme.
Tots els minerals estan units a nivell molecular amb altres substàncies. A aquestes unions se'ls anomena quelació, es tracta de minerals quelats. Les càrregues dels quelats poden ser positives, negatives o neutres. Quan els minerals quelats arriben a l'intestí han de tenir una càrrega neutra per facilitar l'absorció, sinó que seran repel·lits per la càrrega magnètica negativa de l'intestí, dificultant-ne l'absorció. Això es pot solucionar unint un ió perquè formi una càrrega neutra. A més, han de suportar els sucs gàstrics, biliars, enzimàtics… El viatge d'un mineral a l'interior de la cèl·lula és una petita odissea i tot i així ho aconsegueixen la majoria de vegades.
Existeixen formes de minerals orgàniques, inorgàniques i aminoquelades. Tots els minerals són quelats, és a dir, estan units a alguna cosa.
Els quelats orgànics solen tenir una millor biodisponibilitat, és a dir, s'absorbeixen millor i aconsegueixen una ràtio d'ús cel·lular molt més alta. Algunes de les formes orgàniques són el gluconat, el citrat, l'orotat, el picolinat i el lactat. Se'ls considera orgànics perquè té àtoms de carboni. L'absorció als quelats orgànics pot arribar fins a un 70%.
Els quelats inorgànics tenen una biodisponibilitat més baixa. Entre ells tenim els sulfats, els òxids, els carbonats i els fosfats. Si bé és cert que són més barats que els seus homònims orgànics, la seva absorció és molt més baixa, entre un 1 i un 25 %. A més, en no absorbir-se tant, l'organisme pot patir efectes secundaris amb les restes que cal eliminar.
Per últim, els aminoquelats són aquells compostos en què la quelació es dóna amb un aminoàcid. Són els que tenen una taxa d'absorció més elevada, entre un 60 i un 80% i una toxicitat molt baixa, ja que es té a unir el mineral a un aminoàcid amb molt baix pes molecular i així se'n millora l'absorció. A més, en el procés d'aminoquelació, quan se separa el mineral del lligand, si es fa bé, no resulta cap residu. El més important en el cas dels minerals aminoquelats és que el procés es faci correctament, en cas contrari, el nivell de biodisponibilitat pot baixar dràsticament.
En el cas dels aminoquelats ens hem d'assegurar bé, ja que hi ha laboratoris que fan proteïnats, que són minerals agafats a una proteïna, res a veure amb els aminoquelats.
Ara anem amb el que són els minerals en si. Un a un repassarem el més important de cadascun.
Sofre (S):
Calci (Ca):
Cobre (Cu):
>> Aquest és el nostre millor Multinutrient <<
Crom (Cr):
Fòsfor (P):
Herro (Fe):
Magnesi (Mg):
Manganès (Mn):
Potasi (K):
Seleni (Se):
Silici (Si):
Yode (I):
Zinc (Zn):
Una abraçada i ens veiem al nostre canal!
Pau Elias Mondelo
Naturòpata i Coach en Nutrició Ortomolecular
Col·legiat Nº 3248 ONC Fenaco
Rep les nostres novetats